Pondělí 17. 6. – V  pořádku jsme dojeli na chatu MUHU do Jindřichova.

Všechno jsme vybalili a nastěhovali se do lodních kajut. Po rybářském obědě jsme dostali důležitou zprávu o ztroskotání lodi blízko přístavu. Byla to pirátská loď…a na palubě měli černou známku a poklad. Aby nás černá známka nemohla nijak ohrozit, museli jsme najít co nejvíce roztrhané plachty z lodi. Ta nás ochrání proti všemu zlému. Jelikož se velmi často budeme rozdělovat do námořnických skupin, hezky jsme si je nabarvili.

I přesto, že nám počasí přeje, vítr zavál některé zbytky plachty až na vyhlídku Bramberk. Cestou jsme je všechny našli. V okolí se nacházely i útržky z mapy, kde je zakreslen poklad. Ovšem, to nám bude ještě chvíli trvat, než slepíme celou mapu.

Špagety k večeři zaplnily všechna hladová bříška. Nyní nás čeká psaní pohledů a deníčků, pirátský tanec a dobrou noc 🙂

Úterý 18. 6. – Ranní rozcvička a výborná snídaně nás naladila do dalšího slunečního dne. Sbalili jsme do batůžku pití a penál a vydali se do lesa, kde byl příjemný chládek. Tam jsme se na chvíli rozdělili do svých tříd a měli opravdovou školu v přírodě. Poté jsme si užívali klidu a ticha lesa, stavěli jsme domečky ze všech přírodnin. Mezitím k nám přišla další zpráva. Piráti našli jednu truhlu s pokladem, ale byla děravá a spousta zlaťáku se vysypala do potoka. Úkol byl jasný, nasbírat co nejvíce mincí do skupin. Když nadšení námořníci hltavě počítali své drobné, ani si nevšimli, že piráti jim odcizili jejich barevné šátky. Bitva o šátky byla započata. Piráti se bránili ze všech sil, námořníci se vykoupili nasbíranými zlaťáky a podařilo se jim získat zpět všechny šátky.

K obědu byly knedlíky se špenátem a masem. Polední klid a příprava na odpolední túru k vodní nádrži Mšeno, kde jsme měli námořní bitvu. Super, v tomto počasí 🙂 Námořníci byli opravdu šťastní. Cestou zpět sbírali potřebné drahokamy na zítřejší výlet a obdrželi další části mapy ke ztracenému pokladu.

Po večeři jsme napsali deníčky, zahráli si barevnou hru a jdeme na pirátskou bojovku do lesa, abychom získali roztroušené lístečky se vzkazem, co nás čeká. Dobrou noc 🙂

Středa 19. 6. – Dnešní ráno jsme rozcvičku vynechali a raději si přispali, abychom měli hodně sil na celodenní výlet. Po snídani nabalit batůžky, především hooodně pití a už si to šlapeme do Jablonce nad Nisou na tramvajovou zastávku – směr Liberec. V tomto vedru se necelých 6km zdálo opravdu neskutečně dlouhých, ale hurá, zvládli jsme to. V Liberci zastavujeme u vodní nádrže Starý Harcov, obědváme chleba s řízkem a následně se osvěžujeme ve vodě, paráda 🙂 Poté se vydáváme do ZOO! Procházíme okolo všech zvířat a skupinky plní svůj úkol. Dostali jedno vybrané zvíře a musí o něm zjistit co nejvíce informací, které budeme zítra potřebovat. Nakupujeme, osvěžujeme se a už jsme úplně zapomněli na tu dlouhou cestu sem.

Zpáteční cesta je příjemnější, jedeme tramvají a vlakem zpět do Jablonce. Hurá, večeře! … a sprcha 🙂 Večerní program je v pyžamu – pyžamová párty. Oslavujeme narozeniny Adélky, Verči a Filipa, zpíváme písničky s kytarou a kolem deváté už ležíme v postýlkách a postupně usínáme. Dobrou noc.

Čtvrtek 20. 6. – Poslední námořní bitva. Najdeme poklad? Tím jsme začínali dnes ráno.
Opět jsme sešli do Jablonce nad Nisou na vodní nádrž Mšeno, kde jsme se báječně vykoupali, zaplavali a uskutečnili námořní bitvy. Osvěžili jsme se melounem a nanukem, aby nás to vedro tolik nesklátilo. Po výtečném obědě jsme napsali deníčky a obdrželi další zprávu od pirátů. Naštěstí pro nás, bitvu prohráli a zbyl pouze jeden starý a slepý pirát, který měl u sebe poslední kousky mapy, kde je zakreslen poklad. Ale ouvej, nechtěl nám ji dát, prodat ani vyměnit. My jsme ale lišky mazaný, a tak jsme počkali, až usne, abychom mapu „ukradli“. Ovšem námořníci, kteří byli hluční nebo šlápli na minu, probudili piráta a tím zkameněli. Ještěže tu máme i tichošlápky, kteří mapu vzali.
Máme celou mapu a víme, kudy se vydat za pokladem. Ještě nás ale čekal Zlatokop a sladká knedlíková večeře. K získání pokladu jsme se museli převléknout do jiných oděvů, aby nás, námořníky, nikdo nepoznal. Pochodně, které jsme získali z noční bojovky, nám ukazovaly správnou cestu, kudy za pokladem. Na konečném místě jsme měli vzkaz, že poklad je pod krmelcem…. a ano, opravdu tam byl!!! A co v něm? To Vám děti ukáží zítra 🙂
Tento krásný den jsme ukončili opékáním buřtů a posezením u ohně. Dobrou noc.

PS: Zpráva z marodky: Doposud jsme naštěstí neošetřovali žádná vážná zranění, pouze drobné oděrky a odřeniny nebo alergické reakce. 🙂

Pátek 21. 6. – Sláva nazdar výletu…

Tak jsme se konečně dočkali, maminky a tatínkové už nám mávají a my s úsměvem vystupujeme z autobusu. Co tomu dnes předcházelo?

Snídaně, balení a uklízení, k obědu špagety v restauraci a kozí farma v Pěnčíně. Tady jsme se dozvěděli, jak se tvoří korálky. Vyráběli jsme korálkové náramky a obrázky. Měli jsme výbornou ochutnávku jogurtů a sýrů. Viděli jsme kozy, ovečky, osla, kachny, …. Projeli se vláčkem a nakoupili dárky pro maminky a tatínky :-)…

PS: Zpráva z marodky: Teď už můžeme opravdu prohlásit, že se nic vážného nestalo a bylo to super!

Děkujeme všem dětem, které s námi byly a užívaly si to společně s námi! 🙂 Tak zase za rok …

Všechny fotografie jsou zmenšeny na 30% z původní velikosti. Pokud má někdo zájem o všechny fotografie v originální velikosti, pošlete USB flash disk po dětech a já jim je ve škole nahraji. Můžeme se domluvit i jinak.